Monday, July 16, 2007

Dark side of the moon

"Never doubt that a single comitted group of chimps can escape from the nursery, indeed that is the only group that can so quickly disrupt the entire camp."
Na vajon miert ez a mai motto? Nem, nem azert, mert az ovisoknak sikerult megszokniuk -bar ketseg kivul ez az eset ihlette a WCnk falat diszito uzenet irojat, termeszetesen Margaret Mead utan, akinek " Never doubt that a single group of comitted individuals can change the world, indeed that is the only thing that ever has" mondata szinten ott virit. De egyeb mas okossagok, szalloigek is szorakoztatjak a magan konnyiteni vagyo onkentest, itt Sanaga-Yongban, tobbek kozott a kovetkezo, igen talalo megjegyzes: "If you think you are to small to be efficient, you have never been in a same room with a mosquito".
Szoval igen, a mai resz tartalmabol: WCk, bogarak, patkanyok, kakigyujtes - tehat a dzsungeli taborozas sotet oldala. Gondoltam elore kozlom, csakhogy Jobby idoben kiszallhass... Merth gond a 12a tobbi resze boldogan veti bele magat az olvasmanyba, mit nem adnatok ezert a fekalia es csulagazdag kornyezetert. Bela feltamadt. En szemely szerint egesz heten alig varom, hogy legyen mar COTCO nap, es a gazdag amerikai tarsasag sterilszagu angolwcjen ulhessek.
Tehat itt S-Yban egy bolgar-gorog style pottyantos wcnk van felig az erdobe rejtve, hogy mindenki aggodalom nelkul elengedhesse magat, es lazitson ha ezt a helyet kell meglatogatnia. Allitom, hogy ez lenne a vilag leghigenikusabb wcje, ha lenne elvezeto csatorna. De nincs, es ezert legyek es mas ganejturo bogarak raqja fogad minket minden alkalommal. A rovarok elkerulesenek egyetlen modja, hogy az ember kora reggel vagy sotetedes utan megy wcre (semmikepp sem a deli hosegben), vagy pedig tagra nyitja az ajtot es a wcben talalhato legyezovel kihesegeti a kellemetlen tarsasag egy reszet. Legalabb ennyi luxus jar a dzsungellakonak, hogy wczes kozben is legyezheti magat. Azt hiszem a szunyogok es verszivo rovarok utan a wclako bogarak a legrosszabbak, es hiaba a kedves gekkopajtasok az epuletek falan, sajnos nem eleg hatekonyak, hogy az egesz zavaro bagazstol megszabaduljunk.
A ketrecek kornyeken az edes gyumolcslevek szaga raadasul rengeteg mehet es darazsat csalogat oda, igy eteteskor nagyon oda kell figyelni mibe nyul bele az ember, de meg igy is lehetetlen elkerulni a heti egyszeri csipest. Egy Fatal Funnel nevezetu csodaszerrel harcolunk ellenuk, de nem tul hatekonyan...
A csotanyok azok, akikkel ezek utan bekes szimbiozisban tudunk elni. Ok nem bantanak minket, mi nem bantjuk oket. Csak kerjuk szepen ne masszanak ki minden kajabol. De mivel eleg szep mereteket oltenek itt altalaban (olyan 6-7cm), ezert eleg ugyesen lehet ellenuk vedekezni, azaz minden szepen femdobozba kell csomagolni.
En nekem hasonlo a teaoriam a patkanyokatt illetoen is, de az onkentesek nagy resze hatarozottan meg akar szabadulni toluk, foleg az ovodaban levo populaciotol, akiknek jeszakai csetepateja konnyeden elhesegeti az almot a szemunkrol, amikor az ovodaban kell aludnunk. Raadasul Jennek ugy tunik, hogy patkanyfobiaja van, ugyhogy o elegge erosen eliminacio parti. Eleinte humanus modszerrel, azaz elo csapdaval probalkoztunk, az elkapott egyedeket pedig a folyon tulra deportaltuk, de mivel csak egy mukodo csapdank van, eszert a modszer elegge lassunak bizonyult es a patik gyorsan kitanultak. Most tehat a tarsasag egy resze valamifele mergen gondolkozik, ami szerintem nemhogy teljesen ellentetben all a tabor (allatmento kozpont!) szellemisegevel, de meg raadasul veszelyes is lehet a csimpikre, kutyakra es macskakra nezve. nem mondom, hogy kellemes elmeny, ha az ember feje folott folyton 4-5 patjkany rohangtal, harcol, es a szunyoghalo teteje pedig folyton televan apro fekete ajandekcsomagokkal, de szerintem ez nem oszt es szoroz ha azt nezzuk, hogy igyis-ugyis budos van, mert a 8 bebivel alszunk egy legterben, akik termeszetesen ott vegzik a dolgukat ahol a szukseg eri oket, es az ejszaka folyaman pedig folyton durrantgatnak.
Mellesleg aki csimpanzokra adja a felyet jobb ha megbekel az urulek allando jelenletevel. Egy ovaral beszerzese a legelso kell hogy legyen, foleg ha kozvetlen kapcsolatot akarunk a majmokkal. Persze ketrecen keresztul is ki vagyunk teve minden kockazatnak, es nemritkan erhet minket meglepetes: fuvel alcazott jo nagy adag szar, fokent ha a Futur, Moon vagy Bumba kozelebe mereszkedunk, akik meltan harcoltak ki maguknak a "les lanceurs de kaka" cimet. Hasonloan veszleyes a bebikkel valo turazas, ilyenkor sokszor 12szaros mancs kapaszkodik beled, csung a ruhadon, hogy el ne hagyd, es te nem razhatod le oketm, mig meg nem erkeztek a kiszemelt fahoz, ahol ok akaratlanul is szepen megmosakodnak a falavelekben. De persze nincs vege a dalnak, mertha nem talalunk jol vededd helyet ahova leulhetunk, hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy pisizuhatag erkezik a nyakunkba...
Es hat a katrectisztitas is igazi elmeny, foleg ha a nagy ketreceket tisztitjuk, ahol egy nagy legterben 25 csimpi el, na igen, annak szep szaga van. Aki pedig engem jol ismer annak mondanom sem kell, hogy ki volt az aki egy ilyen alkalommal belejtette a walkie-talkijat a kb 5 m mely godorbe ahova a hasznalt forgacs-kaka-pisi-kajamaradekot szorjuk. Es kinek kellett ket oran keresztul turnia benne egy gereblyevel, mire sikerult elohalasznia a sokt rothado maradek kozul a radiot? Igen es a legjobb az egeszben az volt, hogy allando a parazs a godorben, mivel a maradekot elegetjuk, hogy ne foglaljon tul nagy helyet, es en szep nagy holyagot egettem a talpamra, hogy egy hetig santitottam, es mindenki rajtam nevetett.
Mindezek utan egesz egyszeru feladatnak tunt, amikor ket kutato erkezett apasteur intezetbol, es arra kert minket, hogy gyujtsunk ossze legalabb 40ml urulekmintat 25 csimpitol, ami alapjan ok meg tudjak allapitani az egyedek alfajat. Ennek ellenere ket napunk folyamatos strazsalasbol allt (poopwatching days), melyik majom mikor hova kakil, de mintha a mi bosszusagunkra, sosem uritettek eleget. Azert remelem nem vesz karba a munkank, mert az alfaj kulonosen fontos a szabadoneresztes szempontjabol, ugyanis egy kameruni szabaly szerint csakis azonos alafajbol allo egyedek alkothatnak csoportot a visszavaditaskor. De erre meg jocskan varunk kell, mert nem konnyu kamerunban olyan helyet talalni, ahol nincsenek vad csimpanzok, akik megtamadhatnak a mi majmainkat. De meg nehezebbolyan helyet talalni, ahol vadorzok sincsenek....

2 comments:

Greg said...

bizti nem lesz eleged kamerunbol? :)

Anonymous said...

bébi írtam neked egy szuperhosszú levelet a gmailre, kakikitartás és csók a majmoknak:)